Idéen til BROEN

Hans Søgaard, stifter af BROEN, fortæller her om, hvordan BROEN opstod:

“Idéen til BROEN var ikke planlagt, men opstod mere eller mindre tilfældigt, da jeg i 2002 fik et praj om to drenge på henholdsvis 10 og 12 år, som gerne ville spille fodbold. Men fordi begge forældre var misbrugere, var der intet overskud af hverken tid eller penge fra hjemmets side.

Jeg formåede at rejse de nødvendige midler via mit netværk i Horsens, så drengene fik sportsudstyr og blev indmeldt i Freja. Faktisk var der penge i overskud, hvorfor jeg tog kontakt til de lokaler skoler og tilbød min hjælp, hvis de havde børn med samme problemer med forældres misbrug.

Det satte en dominoeffekt i gang, og inden længe kunne det konstateres, at der var cirka 5-600 børn i Horsens, som kom fra misbrugsfamilier. Der måtte derfor skaffes flere penge hurtigt. Så SSP (samarbejde med skole, socialforvaltning og politi) gav en startkapital på kr. 10.000, og en folder blev trykt. Men det viste sig, at problemet og deraf følgende behov var MEGET stort, og i dag er det en evig kamp at fremskaffe tilstrækkeligt med midler. Uanset at både kommune og Socialministeriet støtter os økonomisk med cirka 1/3 af vores pengebehov, er vi fortsat meget afhængig af lokale fonde og donationer fra f.eks. firmaer, foreninger, klubber eller privatpersoner.

I øjeblikket støtter vi cirka 600 børn i Horsens, og alle frivillige voksne arbejder ulønnet, så over 90% af vores udgifter anvendes direkte til børnene. Og indsatsen gør en forskel – idet en aktivering indenfor sport betyder, at børnene får en platform med tre mærkbare udbytter:

1. De får i al sin enkelthed noget at se frem til 1-2 gange om ugen

2. De bliver en del af et fællesskab og et uundværligt socialt samvær med jævnaldrende

3. De kommer ud til stævner i weekenderne og slipper derfor væk hjemmefra, hvor de oftest har påtaget sig en voksen-rolle med stort ansvar

Vi kommer ud for mange sørgelige skæbner med børn ned til 10-11 år, som selv skal sørge for at komme op om morgenen, skaffe sig noget at spise, komme i skole osv. Og det siger sig selv, at deres påklædning og hygiejne er langt under det normale, hvilket samtidig gør dem til nemme ofre for mobning. Vi kender piger, som i deres armod, fattigdom og mangel på ALTING, sælger sig selv for en mobiltelefon eller et par varme vinterstøvler.

Hans Søgaard oprettede BROEN i 2002
Hans Søgaard oprettede BROEN i 2002

Historien om Trine

Jeg har ofte undret mig over, at når politikerne taler om narkomaner, alkoholikere o.lign. – så omtaler de aldrig deres børn, uanset det er dem der betaler den store pris. Det er min opfattelse, at det grundlæggende er voksnes egen skyld, hvis de bliver misbrugere. De kan selv vælge at komme ud af det – men det kan børnene ikke. For dem er livet ofte en lang, ensom og håbløs kamp, som de som hovedregel desværre taber.

For eksempel mit møde med Trine. En lille, underernæret, forpjusket pige på 14 år, som havde fortalt sin sagsbehandler at hun ville tage livet af sig selv – ganske enkelt fordi der ikke var nogen tro, håb eller kærlighed i hendes unge liv.

Familiebehandleren kontaktede mig straks for at få pigen i gang med at dyrke sport. Da vi kom hjem til pigen, insisterede hun på, at vi skulle gå hurtigt ind på hendes værelse. Hun var som alle børn loyal over for sin mor og derfor flov på hendes vegne over, at hun lå døddrukken på sofaen og slet ikke opdagede, at der var gæster på besøg.

På hendes værelse var der intet andet end én ramponeret seng med beskidt sengetøj, ét faldefærdigt skab og et lille spejl – det var standarden anno 2010 i et ungpige-værelse i velfærds Danmark.

Faren, som faktisk betød noget for hende, sad i fængsel på Sjælland, moren drak sig bevidstløs hver dag. Hun ejede hverken cykel, mobil eller computer, og lejlighedens eneste tv stod i morens værelse. Hendes beklædning denne sommerdag var et par afklippede slidte joggingbukser, som nu fungerede som shorts.

Kort sagt: INTET perspektiv i hendes unge liv – men helt forståeligt en opgivende selvmordstruet skæbne, som dog gerne ville høre, om hun måtte gå til selvforsvar eller kampsport. Valget af denne sportsgren var pludselig meget oplagt, da hun fortalte, at hun hver eneste dag i skolen blev mobbet og ofte modtog bank på vej hjem fra endnu en dårlig dag. Enhver anden ulykkelig pige ville løbe grædende hjem til sin lyttende mor eller far og være sikker på at modtage trøst.

Men sådanne børn ved, at det er håbløst at få hjælp i hjemmet, hvorfor de resignerer og ‘bare’ venter på at møde nye ydmygelser og nederlag. Det er ikke så mærkeligt, at de ofte vælger livet fra. I Trines tilfælde fik vi vendt situationen med køb af nyt tøj, sportsaktiviteter, og til sidst skaffede vi hende et job, så hun i dag er mere selvhjulpen og mindre opgivende. Men der er desværre mange tilsvarende skæbner derude.

Heldigvis er der skabt mere fokus på problemet, så ambitionen nu er udvidet til, at BROEN skal være landsdækkende. Foreløbig er vi repræsenteret i 16 byer, så der er fortsat behov for mere tid og flere penge.

Det sætter problemet i perspektiv og giver stof til eftertanke, når medierne i øjeblikket (skrevet i al respekt) fokuserer voldsomt på de 3-4.000 mennesker, som formodes druknet i Pakistan – når man samtidig glemmer, at der hvert år drukner 18.000 mennesker i Bangladesh pga. monsunregn, eller at der lever 70.000 selvmordstruede børn i misbrugsfamilier i Danmark.

Video fra TrygFonden, hvor Hans Søgaard fortæller om idéen med BROEN:

Hans Søgaard har givet sit hjertebarn videre til nye kræfter

BROEN blev grundlagt som Støtteforeningen Broen i Horsens i 2002 af Hans Søgaard. Foreningens formål var fra starten at hjælpe børn i misbrugsfamilier, men blev siden udvidet til børn fra socialt udsatte familier generelt.

Hans var foreningens formand frem til 2018, hvor han gav posten videre til nye kræfter. Han stiftede også landsforeningen BROEN Danmark i 2009 og var her formand frem til 2015. Hans er i dag æresmedlem i både BROEN Horsens og BROEN Danmark.

Foredrag om BROEN

Er du interesseret i at høre mere om, hvordan BROEN startede, kan du kontakte BROEN Horsens for at høre mere: info@broen-horsens.dk

Den gode historie

Mor til Lucas på 6 år

“Han glæder sig helt vildt og har allerede spurgt flere gange om, hvornår det er mandag, og han skal til fodbold igen.” (om støtte fra BROEN Horsens)

Pige 9 år

“Jeg er rigtig glad for at gå til gymnastik, og jeg har lært mange at kende og fået nogen nye, gode venner.”

Mor til Jakob på 19 år

“For en hel del år siden, da jeg var på kontanthjælp, havde jeg ikke ‘salt til et æg’, og at betale kontingent og udstyr til min søns fritids interesse, fodbold, havde jeg slet ikke råd til. Det var ikke sjovt, og jeg følte mig som den dårligste mor i verden. Heldigvis for mig og særligt for min søn, startede BROEN Herlev op det år. Jakob var så heldig, at han blev deres første barn, som de hjalp, og det gjorde for Jakob og vores familie en verden til forskel. Jakob er i dag næsten 20 år, og som han selv udtaler: ‘Havde det ikke været for Lars, som hjalp mig dengang og gav mig muligheden for at vælge sportens vej og vennerne der, havde jeg nok valgt den kriminelle vej og de venner, som fulgte med den vej.’ I dag er Jakob næsten færdig med sit andet grundforløb på TEC. Og har fået en læreplads som elektriker.”

Familiekonsulent

“BROEN har igennem årene været en vigtig samarbejdspartner i mit virke. Den er altid tænkt ind i opgaveløsningen, og der er altid en stor velvilje til løsninger, mulighedernes kunst, og der er meget kort vej til hjælpen.” (Familiekonsulent i Silkeborg Kommune)

Mor til to piger til gymnastik

“Den mindste snakker om det flere gange om dagen og tumler løs, når først vi er afsted, og den store er også helt vild med det. Det giver virkelig børnene glæde og en masse at snakke om og se frem til!” (hilsen til BROEN Lolland)

Mor til pige på 9 år

“Kære BROEN Haderslev! Jeg vil gerne takke for den hjælp, I har været for min datter og jeg. Det har gjort vores liv til et bedre sted, at I har hjulpet med den økonomiske byrde til kontingentet til ridning. Jeg gik psykisk ned, da jeg uventet mistede min mor. Jeg måtte have hjælp til min datter, hun kom i pleje i et år. Mit hjerte har blødt over, at jeg skulle melde hende ud, så hun igen blev offer for min sygdomshistorie. Hun fortjener at være barn og lege og ride for glædens skyld – ikke for at glemme, men for at udvikle sig. Tak fordi I har givet os magien i hverdagen og hjulpet med, at vi igen kan leve et godt og trygt liv.”

Mor til pige

“Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg som mor ville have gjort uden hjælpen og støtten fra BROEN Vejle. Min datter lever og ånder for fodbolden, men jeg studerer og har bare ikke pengene til fodboldsko, camps eller træningen. Men hun kan det hele, fordi Susanne og Oliver fra BROEN Vejle holder hendes mod oppe og støtter hende. Hun er bare blevet så god og ser frem til træning og camps.”

Mor til børn

“Livskvalitet til mine børn: BROEN Vejle gør en kæmpe forskel til fordel for mine børn. De kan takket være BROEN beholde deres sociale liv med de fritidsaktiviteter som bidrager til deres livskvalitet og aktive og sunde liv. De får mulighed for at indgå i relationen på lige fod med deres kammerater, og den vej kan de opnå at få følelsen af fællesskab, det at være en del af noget betydningsfuldt. Det at få fornemmelsen af, at fodboldholdet som eksempel ikke lykkes, uden at jeg også deltager, er den bedste følelse du kan give et barn, som mangler lidt selvtillid. ‘Jeg er en del af fællesskabet, jeg er med til at lykkes’. Ved at de eksempelvis nu har fået mulighed for at deltage i spejderlejr og fodboldskole i deres sommerferie, kan de efter sommerferien fortælle stolt om deres oplevelser i ferien – de er del af fællesskabet og følelsen af at være en del af det.”

Mor til tre børn

“Jeg gik ikke selv til sport, da jeg var barn, og jeg kan godt huske, at jeg følte mig lidt udenfor, når de andre havde været til stævner og snakkede om det bagefter. Så stod man bare der.”