Frivillig i BROEN

På denne side har vi samlet information til dig, som er frivillig i BROEN gennem én af vores BROEN-lokalforeninger.

Tak for at du er frivillig i BROEN

Først og fremmest velkommen i BROEN-familien og hjertelig tak for, at du vil gøre en aktiv indsats for at bygge bro for børn i socialt udsatte familier til gode fællesskaber i fritiden.

Uden dig kunne vi ikke hjælpe så mange børn hvert år, som vi faktisk gør!

Du skal også vide, at vi samlet set er rigtig mange i BROEN, som gør en indsats, og derfor kan vi i fællesskab løfte en stor og vigtig opgave til gavn for rigtig mange børn og deres forældre.

Du kan altid tage kontakt til os i BROEN Danmark og få råd og vejledning om at være frivillig i BROEN. Også hvis der er noget, du er i tvivl om, eller som du synes kan – eller skal – gøres bedre.

Find mere om at kontakte BROEN Danmarks sekretariat

Privatliv og hensyn til hinandens oplysninger

Vi har alle et privatliv, som vi selv vil bestemme over hvem, der skal kende til.

Der er også regler for, hvordan man skal håndtere private oplysninger om andre personer.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at vi i  BROEN har med børn og familier at gøre, som kan have nogle udfordringer og problemer, der er meget private. Derfor skal vi hele tiden tage os rigtig godt af dem og være ekstra påpasselige med den viden, som vi får om barnet og familien ved at hjælpe dem på den bedst mulige måde.

Det handler om at huske, at ingen af os er interesserede i, at private oplysninger om os og vores liv bliver delt med alle mulige tilfældige mennesker.

Det er faktisk også ulovligt at dele den slags private oplysninger uden at have en særlig grund til det – og at have fået lov til det af den, som oplysningen drejer sig om i form af et samtykke.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at dele sine private oplysninger for, at andre kan hjælpe én med bestemte opgaver eller løsning af problemer. Det kan eksempelvis være, hvis man i familien har en dårlig økonomi, så man ikke selv kan betale for sit barns fritidsaktiviteter.

Det handler også om at tænke sig om og opføre sig fornuftigt. Man kan også sige, at det handler om vores etik som frivillige.

Find BROEN Danmarks etiske retningslinjer

Find BROEN Danmarks frivillighedspolitik

Forpligtelser som frivillig i BROEN

Som frivillig i BROEN stiller vi krav til dig på linje med mange frivillige foreninger og organisationer.

Børneattest: Du ska give lov til, at vi indhenter en børneattest om dig hos Politiet. Hvis du ikke ønsker det, kan du desværre ikke være frivillig i BROEN. Det er for at beskytte børnene og ikke for at genere dig.

Find mere om børneattester

Frivilligaftale: Du skal skrive under på, at du som frivillig giver os lov til at håndtere og opbevare personlige oplysninger (persondata) om dig i forbindelse med din tilknytning som frivillig til BROEN. Det skal vi have dit samtykke til ifølge regler om persondatabeskyttelse.

Find frivilligaftale i BROEN

Tavshedspligt: Som frivillig i BROEN er du underlagt tavshedspligt om de personlige og private oplysninger, du med tiden vil få om børn og familier, som BROEN hjælper.

Det gælder også efter, at du er stoppet i BROEN.

Find mere om tavshedspligt som frivillig i BROEN

Find mere om tavshedspligt, hvis du kommer i tvivl:

Guide om tavshedspligt i frivilligt socialt arbejde (link til Center for Frivilligt Socialt Arbejde)

Hvad må du sige? (pdf) Socialministeriets vejledning om udveksling af fortrolige oplysninger i forebyggende tværfagligt samarbejde om børn og unge

Guide til frivillige sociale organisationer 2025 Social- og Boligstyrelsens guide til hvad du skal gøre, hvis du som frivillig bliver bekymret for et barns eller en ungs trivsel.

Du kan også drøfte din tvivl med de andre frivillige i din BROEN-forening.

Du kan også kontakte BROEN Danmarks sekretariat og få hjælp til at afklare spørgsmål.

Find mere om BROEN Danmarks sekretariat

Find folder om at være frivillig i BROEN: Velkommen som frivillig i BROEN (pdf)

Den gode historie

Mor til to piger

“Det er godt for dem, at de kan sige, at de går til svømning. At de går til noget som andre børn. Det giver stolthed. Jeg er også blevet gladere som mor, fordi jeg ved, at de elsker at svømme.” (om støtte fra BROEN Silkeborg)

Avin 8 år

“I min fritid er jeg hjemme sammen med min mor. Jeg keder mig tit. Det er ikke så nemt at finde på noget at lave hele tiden.”

Pige 12 år dans

“Kære Lars! Jeg er så taknemlig for det BROEN gør, og har gjort for mig! At jeg kan danse, er jo det bedste jeg ved! Dans gør mig altid glad! Og at bare kunne komme derop selvom jeg har haft en dårlig dag, og bare kunne glemme det! Og koncentrere mig om dansen gør mig rigtig glad.” (hilsen til BROEN Herlev)

SSP-konsulent i kommune

“BROEN gør en kæmpe forskel med at skaffe midler til kontingent, udstyr osv. for de børn og unge, der er i SSP’s målgruppe. Denne gruppe er stærkt underrepræsenteret i de lokale idrætsforeninger og andre fritidstilbud, der findes i kommunen. Men netop med BROENs hjælp får disse børn og unge mulighed for at dyrke en fritidsinteresse sammen med deres skolekammerater og måske også få nye positive venskaber igennem fritidsinteressen. Tilbagemeldingerne er alle positive, og der er flere eksempler på, hvordan netop støtten fra BROEN har fået børn i gang med en fritidsinteresse.” (udtalelse til BROEN Vordingborg)

Maria Skov Kristensen

Maria Skov Kristensen, tidligere BROEN-barn: “Jeg kan huske, at jeg blev rigtig glad. Det var starten på et danseeventyr. Det var starten på det sociale danseliv. Det var rigtig mange venner, man kom til at få. Det har været hele mit liv, at jeg kunne få lov til at danse.” (i Go’ Morgen Danmark 24. oktober 2020)

Frivillig om Jens på 15 år

“Jens er det sidste år begyndt at isolere sig på sit værelse, hvor han spiller computer det meste af dagen. Skolen og den nære familie oplever ham, som mere indesluttet, trist og tavs. Selv har Jens svært ved at beskrive, hvorfor han har fået det så svært. Men han har et ønske om at bryde den ‘negative cirkel’ af isolation og inaktivitet. Han taler med sin mor om at gå til fitness med sine venner. Mor vil gerne bakke ham op, men har som invalidepensionist ikke midlerne. Mor ansøger sammen med sin familieterapeut om midler ved BROEN Randers, og får dagen efter bevilget støtte. Jens begynder til fitness med sin kammerat. Kort tid efter sælger han sin computer og begynder også at spille fodbold med kammeraterne i weekenden. Der er stadig mange ting, som Jens og familien skal arbejde på, men Jens har fået et mere aktivt og socialt liv, og mor er lettet over, at han har det bedre og kan samtidigt få mere tid til sig selv, når Jens er ude af huset.”

SSP-leder i kommune

“Jeg kan konstatere, at de tanker og idéer, som jeg blev præsenteret for i starten, nu har vist sig ikke blot at være bæredygtige, men har udviklet sig til, hvad jeg opfatter som en soleklar succes inden for det frivillige forebyggende arbejde med børn og unge. Jeres projekt er for mig et af de meget få eksempler på, at idealisme, ildsjæle og udsatte børn og unges behov mødes og går op i en slags højere enhed.”

Bjarne Ibsen

Bjarne Ibsen, professor og centerleder ved Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, Syddansk Universitet

“Vi ved, at det for børn har stor betydning at være en del af et stærkt fællesskab sammen med andre børn og positive voksne. Når forældre ikke ansporer eller støtter deres børn til at deltage i en fritidsaktivitet, så er det vigtigt, at initiativer som Fritidspas og foreninger som BROEN kan gå ind og hjælpe. Begge dele kan skabe bedre livskvalitet for de mest udsatte børn. En frivillig indsats, som den BROEN står for, udgør desuden en effektiv og billig indsats, som både kan stå alene og udgøre et godt supplement til eksisterende ordninger i kommunerne.” (Red Barnet konference ‘Plads til alle’, Esbjerg 2015)

Mor til to piger til gymnastik

“Den mindste snakker om det flere gange om dagen og tumler løs, når først vi er afsted, og den store er også helt vild med det. Det giver virkelig børnene glæde og en masse at snakke om og se frem til!” (hilsen til BROEN Lolland)