Frivillig i BROEN

På denne side har vi samlet information til dig, som er frivillig i BROEN gennem én af vores BROEN-lokalforeninger.

Tak for at du er frivillig i BROEN

Først og fremmest velkommen i BROEN-familien og hjertelig tak for, at du vil gøre en aktiv indsats for at bygge bro for børn i socialt udsatte familier til gode fællesskaber i fritiden.

Uden dig kunne vi ikke hjælpe så mange børn hvert år, som vi faktisk gør!

Du skal også vide, at vi samlet set er rigtig mange i BROEN, som gør en indsats, og derfor kan vi i fællesskab løfte en stor og vigtig opgave til gavn for rigtig mange børn og deres forældre.

Du kan altid tage kontakt til os i BROEN Danmark og få råd og vejledning om at være frivillig i BROEN. Også hvis der er noget, du er i tvivl om, eller som du synes kan – eller skal – gøres bedre.

Find mere om at kontakte BROEN Danmarks sekretariat

Privatliv og hensyn til hinandens oplysninger

Vi har alle et privatliv, som vi selv vil bestemme over hvem, der skal kende til.

Der er også regler for, hvordan man skal håndtere private oplysninger om andre personer.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at vi i  BROEN har med børn og familier at gøre, som kan have nogle udfordringer og problemer, der er meget private. Derfor skal vi hele tiden tage os rigtig godt af dem og være ekstra påpasselige med den viden, som vi får om barnet og familien ved at hjælpe dem på den bedst mulige måde.

Det handler om at huske, at ingen af os er interesserede i, at private oplysninger om os og vores liv bliver delt med alle mulige tilfældige mennesker.

Det er faktisk også ulovligt at dele den slags private oplysninger uden at have en særlig grund til det – og at have fået lov til det af den, som oplysningen drejer sig om i form af et samtykke.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at dele sine private oplysninger for, at andre kan hjælpe én med bestemte opgaver eller løsning af problemer. Det kan eksempelvis være, hvis man i familien har en dårlig økonomi, så man ikke selv kan betale for sit barns fritidsaktiviteter.

Det handler også om at tænke sig om og opføre sig fornuftigt. Man kan også sige, at det handler om vores etik som frivillige.

Find BROEN Danmarks etiske retningslinjer

Find BROEN Danmarks frivillighedspolitik

Forpligtelser som frivillig i BROEN

Som frivillig i BROEN stiller vi krav til dig på linje med mange frivillige foreninger og organisationer.

Børneattest: Du ska give lov til, at vi indhenter en børneattest om dig hos Politiet. Hvis du ikke ønsker det, kan du desværre ikke være frivillig i BROEN. Det er for at beskytte børnene og ikke for at genere dig.

Find mere om børneattester

Frivilligaftale: Du skal skrive under på, at du som frivillig giver os lov til at håndtere og opbevare personlige oplysninger (persondata) om dig i forbindelse med din tilknytning som frivillig til BROEN. Det skal vi have dit samtykke til ifølge regler om persondatabeskyttelse.

Find frivilligaftale i BROEN

Tavshedspligt: Som frivillig i BROEN er du underlagt tavshedspligt om de personlige og private oplysninger, du med tiden vil få om børn og familier, som BROEN hjælper.

Det gælder også efter, at du er stoppet i BROEN.

Find mere om tavshedspligt som frivillig i BROEN

Find mere om tavshedspligt, hvis du kommer i tvivl:

Guide om tavshedspligt i frivilligt socialt arbejde (link til Center for Frivilligt Socialt Arbejde)

Hvad må du sige? (pdf) Socialministeriets vejledning om udveksling af fortrolige oplysninger i forebyggende tværfagligt samarbejde om børn og unge

Du kan også drøfte din tvivl med de andre frivillige i din BROEN-forening.

Du kan også kontakte BROEN Danmarks sekretariat og få hjælp til at afklare spørgsmål.

Find mere om BROEN Danmarks sekretariat

Gode råd

Gode råd og vejledninger til dig som frivillig i BROEN i arbejdet med børn og unge.

Børns Vilkårs temaside til BROEN: Materiale fra pilotprojekt med Børns Vilkår for BROENs frivillige med relevant info om tilbud og støtte til børn samt gode råd

Den gode historie

Mor til Teis på 15 år

“Jeg vil bare fortælle, hvor stor en betydning det har været for min søn, at BROEN Herlev støtter hans træning til Wing Tai. Teis er født 15 uger for tidligt og er et sensitivt barn. Han er ofte lidt usikker på sig selv og sin præstation – især i skolen. Men efter han er begyndt til Wing Tai, er det en helt, helt anden dreng. Han har fået så meget selvtillid og tro på sig selv. Han er blevet SÅ meget bedre til at fordybe sig i ting og udføre opgaver selvstændigt. Det er min klare overbevisning, at han slet ikke ville have nået denne udvikling, hvis det ikke havde været for hans træning. Og uden ‘din’ støtte havde jeg som flexjobber ikke haft mulighed for at betale den sport. Så vi er så evigt taknemmelige!”

Mor til børn på 11 og 14 år

“Jeg har ikke selv råd til, at de går til noget. Så jeg er meget glad for hjælpen. Det er sundt for børn at gå til noget sammen med andre børn – i stedet for at sidde derhjemme.” (Aktiv Fritid i Vejle)

Forælder til dreng

“Hej BROEN Vejle og Susanne! Tusind tusind tak for den forskel, I/du gjorde for vores søn. Han har takket været jeres støtte i flere år gået til hans kampsport – og haft mulighed for også at få tøjet til det. Vi skal ikke have mere støtte fra jer, da vi nu selv har midlerne til at betale både sporten og de lejrture, der er i forbindelse med sporten. Tak for jer/dig – tak for den forskel I/du gør – så børn kan deltage i sport og være en del af et fællesskab med venner. Tak. Mange hilsner fra W og hans forældre”

Kontaktlærer på skole

”Siden BROEN Lolland gav XX (14 år) muligheden for at komme fast i svømmehallen sammen med sine kammerater, har han udviklet sig helt vildt! Fra at være en stille dreng, der sjældent åbnede munden, er han nu en dejlig, velfungerende dreng, der gerne giver udtryk for sine meninger, og som nu er blevet valgt til formand for elevrådet.”

Nikolai 12 år

“Det er mega fedt, at BROEN Vejle har sørget for, jeg kan gå til fodbold igen. Jeg startede allerede sidste uge og træner 2 gange i ugen. Det er vildt sjovt at se andre drenge, de er søde. Jeg kan sagtens følge med dem nu. Jeg har også fået en cykel fra jer, så jeg kan komme ud og cykle igen, både i skole og over i skoven. I sommerferien skal jeg på fodboldskole, det glæder jeg mig rigtig meget til. Mega sejt I har givet mig det. Jeg tabte 14 kg de 10 uger, jeg var afsted. Hilsen Nikolai” (om samarbejde mellem julemærkehjemmet i Hobro og BROEN Vejle)

Frivillig i BROEN Horsens

“En pige på 11 år ringer til en af BROENs frivillige en lørdag formiddag og spørger grædende, om hun kan låne penge til en busbillet til Vejle, hvor hun skal deltage i et sportsstævne. Den frivillige vælger at hente pigen og køre hende til Vejle. Da han spørger, om ikke hun kan låne pengene af sin mor, som hun bor alene med, svarer hun med tårer i øjnene: ‘Det ved jeg ikke. Hun gik på Klods Hans (værtshus) i torsdags, og jeg har ikke set hende siden.’ ”

Janne Hansen

Janne Hansen (V), formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget, Guldborgsund Kommune: “Vi er glade for, at vi her i kommunen har en stærk organisation som BROEN, der tager vare på de økonomisk udsatte børn, så de får samme muligheder som andre børn.” (om støtte til BROEN Guldborgsund)

Poul Nyrup Rasmussen

Poul Nyrup Rasmussen, protektor for Det Sociale Netværk og tidligere statsminister i Danmark

“Alle børn og unge har brug for venskaber og brug for at være i positive fællesskaber. De skal møde engagerede voksne ildsjæle, som er gode rollemodeller for dem. De får et frirum. De bliver værdsat. Og de får nogle redskaber, som gør dem aktive – også når de skal vælge uddannelse og finde sig en plads i samfundslivet.” (Overrækkelsen af Børnesagsprisen til BROEN, København 2015)

Pige 13 år

“Glad for sammenholdet og for at lære at slappe af i stedet for at blive sur. Tak skal I have for at gøre det muligt for mig og min bror.”