22/10/2020

Tine Bryld Prisen til BROENs ildsjæle

Onsdag den 21. oktober blev det afsløret, at den store socialpris, Tine Bryld Prisen, i år går til BROEN Danmark og alle BROENs ca. 200 frivillige ildsjæle. Det skete ved et arrangement på spillestedet Lille Vega i København, og det blev sendt direkte i radioen på DR’s P3-kanal.

Tine Bryld Prisen er opkaldt efter socialrådgiver Tine Bryld, der især blev landskendt som vært i radioprogrammet “Tværs”, hvor hun gennem en årrække gav råd og vejledning til unge, som ringede ind til hende i programmet. Prisen uddeles i samarbejde med Trygfonden, Plan B og DR.

Foreningen bag Tine Bryld Prisen har udsendt denne pressemeddelelse om prisuddelingen:

Tine Bryld Prisen-1

Endelig blev det officielt, at BROEN er årets modtager af Tine Bryld Prisen. Fra venstre: Gunvor Wibroe (forkvinde Tine Bryld Prisen), Peter Poulsen (formand BROEN Danmark), Erik Haumann (sekretariatsleder BROEN Danmark), Judith Winther (kasserer BROEN Danmark) og Rie Odsbjerg Werner (direktør TrygFonden) (Foto: Bjarke MacCarthy, Tine Bryld Prisen)

Tine Bryld Prisen 2020 går til BROEN Danmark

I år gik prisen til den landsdækkende organisation BROEN Danmark, der siden 2002 og gennem hjælp fra frivillige har hjulpet socialt udsatte børn og unge til at blive en del af idræts- eller andre fritidsfællesskaber. Med prisen følger op til 500.000 kroner.

Lille Vega dannede igen i år rammen omkring Tine Bryld Prisen, Danmarks store socialpris, som blev sat i verden i 2013, og som således er blevet uddelt for ottende gang. Prisen uddeles i samarbejde med TrygFonden, Plan-B og DR, og med den følger op til 500.000 kr. og en særlig statuette, som Leif Sylvester har skabt.

Fællesskabet er for alle

Årets prismodtager, BROEN Danmark, er en frivillig forening – med intet mindre end 31 lokalafdelinger fordelt over hele landet. De arbejder med at give socialt udsatte børn og unge under 18 år en plads på holdet – uanset om det er musik, spejder, fodbold eller noget helt fjerde.

Gennem et samarbejde med blandt andre lærere, pædagoger, sundhedsplejersker og andre fagpersoner i kommunen findes de børn, som godt kunne tænke sig at være en del af et aktivt fritidsliv, men som ikke har mulighed for det. Der kan være flere sociale eller økonomiske grunde til, at en families situation umuliggør, at barnet på lige fod med sine jævnaldrende kan deltage i et aktivt fritidsliv. Forskningen viser dog, at et positivt fællesskab er vigtigt så tidligt som muligt. Det er derfor, BROENs indsats er vigtig.

Organisationen yder helt konkret en økonomisk hjælp til kontingentbetalingen og/eller udstyr til idræt eller en anden fritidsaktivitet, der sammen med støtten fra de frivillige giver børnene et trygt rum, hvor de kan spejle sig i voksne rollemodeller, få succesoplevelser – og en styrket tro på sig selv, som de kan tage med sig videre.

Vigtigheden af foreningsidrætten

Udsatte børn og voksne var et særligt fokus for den tidligere regering, da de i 2018 fremlagde en mission om, at flere skulle dyrke motion og være aktive i idrætsfællesskaber.
For børn og unge handler det om at skabe både sunde relationer og vaner så tidligt som muligt – og særligt for de, som statistisk set har dårligere forudsætninger end deres jævnaldrende.
Det er dog ikke svært at fastslå betydningen af de dårligere forudsætninger; en undersøgelse foretaget af Idrættens Analyseinstitut viser nemlig, at det kun er en tredjedel af socialt udsatte børn mod halvdelen af øvrige børn, der dyrker idræt i en idrætsforening.

BROEN har i næsten 20 år arbejdet for at fjerne denne ulighed og skabe lige mulighed. Og tre ud af fire af de adspurgte i undersøgelsen fra Idrættens Analyseinstitut svarer også, at den støtte de modtager fra BROEN Danmark, gør det muligt for dem at gå til en fritidsaktivitet.
BROEN Danmarks frivillige arbejde gør således en verden til forskel, og Tine Bryld Prisen 2020 er et skulderklap til de lokale ildsjæle, der står for dette arbejde.

Prisen er en anerkendelse – til den fortsatte indsats

Vært på bl.a. P3’s Tabu, Line Kirsten Nikolajsen, stod i spidsen for showet, hvor Jacob Bellens, forsanger i I Got You On Tape, og upcoming R&B- og soul-sangerinden Mekdes optrådte.

Tine Bryld Prisen-2

Peter Poulsen modtog prisen på vegne af alle BROENs 200 frivillige ildsjæle i de nuværende 31 lokalforeninger (Foto: Bjarke MacCarthy, Tine Bryld Prisen)

Gunvor Wibroe, formand for Foreningen Tine Bryld Prisen, overrakte prisen til BROEN Danmarks formand, Peter Poulsen. I sin motivationstale, som kan læses i fuld længde herunder, begrundede Wibroe blandt andet overrækkelsen med følgende ord:

“Ildsjælen Hans Søgaard etablerede BROEN i 2002 og siden dengang, har I været den støtte og ‘hånd i ryggen’, som særligt udsatte og marginaliserede børn og unge har brug for. BROEN nedbryder siloer indenfor det sociale område. Bygger bro mellem barnet og fællesskabet. Mellem de frivillige og de offentlige indsatser. Mellem BROEN og andre foreninger, som hjælper udsatte børn og unge.”

Gunvor Wibroe rettede i sin tale også et fokus mod BROENs fundament. De frivillige.

“I gør et enestående arbejde. I bygger broer mellem børn. Og I insisterer på, at alle, uanset hvor man er født, eller hvem man er født af, har ret til at være en del af stærke fællesskaber. At alle skal med. For intet barn eller ung må være udenfor. “

Om betydningen af at modtage Tine Bryld Prisen 2020 udtaler formand for BROEN Danmark, Peter Poulsen:

Tine Bryld Prisen-3

BROENs repræsentanter på scenen med checken fra TrygFonden. Fra venstre: Peter Poulsen (formand BROEN Danmark og kontaktperson BROEN Køge), Henrik Nørgaard (foreningskonsulent), Judith Winther (kasserer), Simon Hermansen (formand BROEN Greve), Maria Skov Kristensen (tidligere BROEN Horsens-støttet barn) og Erik Haumann (sekretariatsleder) (Foto: Bjarke MacCarthy, Tine Bryld Prisen)

”For en mindre organisation som BROEN er det at modtage Tine Bryld Prisen en stor anerkendelse af den frivillige indsats, som vores lokalforeninger yder hver dag hele året rundt, og som måske ikke altid er så synlig for omverdenen. For os er det vigtigste at bygge bro for det udsatte barn til at kunne være med i de gode fællesskaber i det lokale foreningsliv. Det er en glæde hver gang, det lykkes, og især når vi hører, at barnet trives og vokser ved at få positive oplevelser og nye venner. Ofte ved hverken træneren eller spejderlederen, at barnet bliver støttet af BROEN, og i flere tilfælde ved barnet selv det heller ikke. For os er det afgørende, at barnet ikke bliver stemplet eller skiller sig ud som et BROEN-barn. Derfor gør vi ikke noget ud af at fremhæve det i forhold til det enkelte barn. Men selvfølgelig betyder det meget for vores arbejde, at det bliver bemærket og anerkendt med en betydningsfuld pris. Det er helt klart også brændstof til det frivillige arbejde i BROEN og et stort skulderklap til vores 200 frivillige ildsjæle.”

Rie Odsbjerg Werner, direktør i TrygFonden udtaler:

”Fritids-foreningslivet danner ramme om vigtige relationer til både venner og voksne, som kan være positive ressourcer i livet. Derfor er det så vigtigt, at alle børn får mulighed for at være med. Det er det, BROENs frivillige arbejder for og har gjort i snart 20 år. Fra BROEN oplever barnet en uvurderlig støtte, som ikke kun er begrænset til kontingentbetalingen. De frivillige er der for barnet. Ved første træning, første spejdersamling eller første øvetime. Til et klap på skulderen eller klapsalver på sidelinjen. Det er med til at give den enkelte en følelse af tryghed og en tro på sig selv. Som barnet selv kan bygge videre på.”

Find mere hos Tine Bryld Prisen

Find artikel om fodbolddrengen Andreas hos DR

Find artikel om dansepigen Maria hos Avisen Danmark

Find indslag hos TV2 Syd om familien Andersen og Hans Søgaard hos BROEN Tønder

Find indslag hos Go’ Morgen Danmark om BROEN-ambassadør Jeanette Ottesen og BROEN-pigen Maria

Vi sender en stor tak til foreningen bag Tine Bryld Prisen og hendes børn, som var med ved uddelingen!

Tine Bryld Prisen – motivationstale

Her er hele motivationstalen, som Gunvor Wibroe, formand for Tine Bryld Prisen, holdt ved uddelingen:

“I år uddeler vi Tine Bryld Prisen for 8. gang. Tine Bryld hjalp mange unge, der følte sig udenfor. Det er derfor en ære at uddele Danmarks store socialpris til en forening, der i Tine Brylds ånd gør en særlig indsats for at løfte socialt udsatte børn og unge ind i positive fællesskaber. Som hjælper med kontingenter og udstyr til fritidsaktiviteter. Som hjælper dem på vej til succesoplevelser og styrket tro på sig selv – det er nemlig BROEN Danmark.

Peter Poulsen, formand for BROEN Danmark, vil du komme herop.

Astrid Lindgren sagde engang: “Man kan ikke prygle noget ind i børn, men man kan klappe meget ud af dem”. Og alle har brug for, at nogen klapper og tror på dem! Men ikke alle har forældre med penge og overskud, så man kan gå til fodbold, klaver eller gymnastik. De børn hjælper BROEN.

Vi ved alle, at det kan have negative konsekvenser at vokse op i en udsat familie. At man kan føle sig anderledes, ensom og isoleret fra sine jævnaldrende. Ildsjælen Hans Søgaard etablerede BROEN i 2002 og siden dengang har I været den støtte og “hånd i ryggen”, som særligt udsatte og marginaliserede børn og unge har brug for.

BROEN nedbryder siloer indenfor det sociale område. Bygger bro mellem barnet og fællesskabet. Mellem de frivillige og de offentlige indsatser. Mellem BROEN og andre foreninger, som hjælper udsatte børn og unge.

BROEN blev udvalgt som én af 124 indstillede kandidater, der alle yder en kæmpe indsats for udsatte mennesker. Som viser det hjælpsomme og hjertevarme Danmark. Af hjertet tak for jeres vigtige indsats! Jeg vil også gerne benytte lejligheden til at takke Tine Bryld Prisens partnere, TrygFonden og Plan-B, for et godt og tæt samarbejde om Prisen.

Med Prisen følger op til 500.000 kr. til jeres arbejde for børn og unge samt en statuette udført af Tine Brylds gode ven, Leif Sylvester.

Til alle BROENs mange frivillige: Man siger, at “frivillighed er ulønnet. Ikke fordi frivillige er værdiløse. Men fordi frivillige er uvurderlige.” Og I er uvurderlige. I gør et enestående arbejde. I bygger broer mellem børn. Og I insisterer på, at alle, uanset hvor man er født, eller hvem man er født af, har ret til at være en del af stærke fællesskaber. At alle skal med. For intet barn eller ung må være udenfor.

TAK til jer og stort tillykke med Tine Bryld Prisen 2020.”