22/12/2020

Eventyret om BROEN og Hans

I november fik BROEN Danmark sin første ungeambassadør i skikkelse af Maria Skov Kristensen, som selv blev støttet til at gå til dans som barn med støtte fra BROEN Horsens.

I forbindelse med udnævnelsen fortalte en håndfuld udvalgte gæster om, hvordan de hver især havde fulgt og hjulpet BROENs stifter, Hans Søgaards arbejde med at bygge bro for udsatte børn på Sønderbro i Horsens, siden i hele Horsens Kommune og i flere andre BROEN-foreninger rundt i landet.

Deltagere ved udnævnelsen af Maria

Deltagerne ved udnævnelsen af Maria Skov Kristensen som ambassadør. Jan Asmussen ses som nummer tre fra højre (Foto: BROEN Danmark)

En af gæsterne var Jan Asmussen, der i dag er viceleder på ungdomsskolen i Horsens og leder af SSP-samarbejdet både nu og tilbage i 2002, da Hans oprettede Støtteforeningen Broen. I stedet for at holde en tale valgte Jan at fortælle et eventyr, som her gengives i sin fulde form.

Eventyret om BROEN Horsens

Ved Jan Asmussen, leder af SSP og viceungdomsskoleleder i Horsens Kommune

“Ifølge Det Kongelige Biblioteks hjemmeside kommer ordet ’eventyr’ af det latinske ord ’adventura’, som betyder hændelse. De hændelser, eventyrene fortæller om, er ofte magiske eller forunderlige. Det er ‘Eventyret om BROEN Horsens’ også.

Indledningen, ’Der var engang’, viser os, at der fortælles om noget, som ikke burde kunne foregå i den almindelige hverdag, men foregår i en verden, hvor fantastiske ting kan ske.
Og Horsens ER en fantastisk by, og historien om BROEN Horsens ER en fantastisk ting.

Temaerne for eventyrenes handling er eviggyldige. Det er emner som kærlighed og had, lykke og ulykke, sorg og glæde, liv og død. I BROEN Horsens tilfælde handler det om Fællesskaber, Frivillighed og Foreninger – ikke at forveksle med 3F! 🙂 Handlingen går ofte ud på, at en hovedperson/helt skal overvinde nogle prøver for at få en belønning. Fx kan en prøve være, at helten skal redde en prinsesse, for så at få hende til kone – og få det halve kongerige med i købet. For at det kan lade sig gøre, skal han vise, at han fx er hjælpsom, modig og retfærdig.

I dette eventyr hedder helten Hans Søgaard, som har skullet overvinde masser af forhindringer og prøvelser, med fx at skaffe opbakning/frivillige, søge fonde og skaffe økonomi samt matche alle de mange ”eventyrlige” unge med de helt rigtige fællesskaber og dermed fået BROEN Horsens udbredt til næsten halvdelen af kongeriget Danmark . For at det har kunnet lade sig gøre, har Hans både været omsorgsfuld, utrolig dygtig og udvist en ufattelig ihærdighed.

Personligt er jeg utrolig glad og taknemmelig over, at Hans tilbage i starten af 2003 valgte at skrive mig ind i en lille birolle i eventyret. Hans besøgte mig, da jeg netop var tiltrådt som ny og urutineret SSP-koordinator og fortalte om sit store ønske om at gøre noget for udsatte børn og unge. Han havde allerede styr på næsten alt det praktiske, men manglede liiiige en lille ”skilling” til at muliggøre indkøb af låneudstyr til nogle af de unge.

Selvom jeg dengang var oprigtigt i tvivl om, hvorvidt jeg egentlig måtte bruge penge fra kommunens/ SSPs budget til dette, så tog jeg heldigvis chancen og sagde JA – og gudskelov for det, for ellers var JEG måske slet ikke kommet med i eventyret :-), men Helten Hans ville helt sikkert ikke have ladet sig bremse af et nej fra mig alligevel, så havde han garanteret bare fundet en anden ‘eventyr-sponsor’.

Ulla, Maria og Hans

Maria Skov Kristensen (i midten) sammen med danseskoleleder Ulla Juliussen (tv) og Hans Søgaard (th) (Foto: BROEN Danmark)

Tallet tre går også ofte igen i eventyrenes handling. Der kan være tre prøver, eller der kan være tre gentagelser af en handling. Derfor synes jeg det vil være passende at slutte af med at ønske tillykke med den seneste hæder i form af Trine Bryld Prisen og udbringe et tre-foldigt hurra for både helten Hans, BROEN Horsens og BROEN Danmark samt danseprinsessen og ambassadøren Maria. Hurra, Hurra, Hurra – og så det lange Hurraaaaaaa!

Når jeg bliver gammel, som Gnags synger, så vil jeg glæde mig til at sidde på en bænk, der hvor havet slår ind over molen, og DER vil jeg glæde mig til med stor stolthed at fortælle mine børnebørn ”Eventyret om helten Hans og BROEN Horsens”.

Det er også et faktum, at eventyrene altid ender godt. Eventyret om BROEN Horsens ER allerede gået fantastisk godt, men er heldigvis slet ikke endt endnu. Jeg vil ønske jer en fortsat eventyrlig færd fremover.

Tak for ordet og tak for at tage mig med i eventyret!”

Find mere om udnævnelsen af Maria Skov Kristensen

Find mere om Hans Søgaard og starten på BROEN