BROEN Danmark
Find kontaktinfo til lokalforening
Tlf: 2859 8010 (BROEN Danmark)
info@broen-danmark.dk
Falstersgade 24
8700 Horsens
CVR 34773122
En langt større andel af børn og unge i fattige familier går ikke til sport eller motion i en forening eller klub i forhold til børn i andre familier. Det viser en ny rapport fra VIVE, som er det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd.
Udsatte familier har fået det sværere
Titlen på rapporten er ’Børn og unge i Danmark 2018′, og den ser på, hvordan danske børn og unges trivsel og velfærd har udviklet sig fra 2009 til 2017.
Rapporten er blandt andet baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 7.697 børn og unge og viser udviklingen i børn og unges trivsel og velfærd de seneste otte år. Den belyser for eksempel deres materielle velfærd, helbred, selvvurderet trivsel, sociale relationer og fritidsliv. Og netop når det gælder den materielle velfærd, så ser forskerne også en tendens til øget social polarisering:
“Vi ser en række tegn på, at de børnefamilier, der har det svært og har få ressourcer, er mere belastede i dag, end de var for otte år siden. Og vores undersøgelse tyder på, at det ikke kun påvirker børnenes materielle vilkår, men også deres mulighed for eksempelvis at gå til sport eller andre fritidsaktiviteter,” siger seniorforsker Mai Heide Ottosen, der står bag rapporten.
Når det kommer til de 7-19 åriges forhold til sport og motion, er der en tydelig social skævhed i deltagelsen i foreninger. 38 pct. af de adspurgte 7-19-årige, der lever i en fattig familie, går ikke til sport eller motion i en forening eller klub. Det samme gælder for 19 pct. af de børn og unge, der ikke lever i fattigdom.
Det tyder altså på, at fattige familier i højere grad er nødt til at vælge børnenes idræt fra, når økonomien skal prioriteres. Det betyder i så fald, at relativt flere udsatte børn og unge ikke får mulighed for at tage del i foreningsfællesskabet omkring idræts- og fritidsaktiviteter, der kan give unge nogle vigtige sociale rum og fysiske aktiviteter.
Blandt undersøgelsens mange andre resultater er:
Find mere om rapporten hos VIVE
Antallet af fattige børn stiger fortsat
Samtidig viser en ny analyse fra AE/Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at antallet af børn, der lever i familier under fattigdomsgrænsen, steg fra 2016 til 2017 med 12.000. Det betyder, at der nu er 64.500 børn, der lever i fattigdom i Danmark.
Det er første gang, at man har kunnet måle på fattigdommen i Danmark et helt år efter kontanthjælpsloftet blev indført. Og det viser altså en trist udvikling i retning af flere børn i fattige familier.
BROEN Danmark er med i netværket “Børn i fattigdom? Nej tak!”, som retter fokus på de stærkt uheldige konsekvenser for børn i familier, der rammes af fattigdom.