04/03/2015

Et opråb fra under-Danmark

Kronik - illustration Mette Dreyer

Tegning af Mette Dreyer, illustration til kronikken i Politiken

“Jeg kommer fra en verden, hvor jeg blev holdt nede, Magnus kommer fra en verden, hvor han blev holdt oppe, men vi ser de samme problemer. Vi skal alle sammen eksistere i samme fremtid, og den bliver bedst, hvis vi gør det i fællesskab. Gør vi det i konkurrence, splittelse, råben ad hinanden og eksklusion, bliver den forfærdelig og farlig.”

Sådan skriver Esben Maaløe i en kronik den 3. marts i dagbladet Politiken. Han skriver som svar til en anden kronik af Magnus Harald Haslebos fra 3. februar: ’Her på toppen ser vi ned på alle andre’.

Esben Maaløe præsenterer sig selv som arbejdsløs og én af dem fra samfundets bund. Med sin kronik vil han gerne række hånden ud til Magnus, som har haft en opvækst og et liv i over-Danmark: “Jeg har skrevet alt dette for at uddybe Magnus’ Kronik. Jeg har skrevet det, fordi når en person deroppefra vitterlig rækker en hånd herned – så skal der fa’me være en hernede, der rækker en hånd tilbage.”

Det er både en vigtig og skræmmende kronik, som Esben har skrevet. Han peger på, at uligheden mellem bund og top risikerer at blive så stor, at vi ikke engang ved, hvordan det er at leve “i den anden ende”. Og værst af alt: At vi helt holder op med at bekymre om andres situation og bare sige “det er din egen skyld!”

For BROEN er der også grund til eftertanke, når Esben fortæller om sin oplevelse af at forsøge at komme ind i en fritidsaktivitet, der kunne give positive oplevelser i en trist og tung hverdag: “Jeg gik ikke meget til organiseret sport, men jeg kan huske, da jeg endelig fik lov at komme med i den lokale fodboldklub, selv om jeg var et år for ung. Min far købte flot spilleuniform og støvler til mig, og jeg var pissestolt. Der gik en uge med hån, skubberier og andet lort, fordi jeg var et halvt hoved mindre end de andre – så sagde jeg til min far: »Det gider jeg ikke mere«. Min far svarede: »Nu har jeg lige købt pissedyrt spilletøj og så GIDER du ikke???«. Og så fik jeg en på kassen.”

Esbens historie fortæller os, at det ikke altid er nok bare at bane vejen for at komme ind i en god aktivitet i fritiden. Det er også super-vigtigt, at man i klubben/foreningen/osv. er gode til at tage imod og rumme nogen, der er lidt anderledes.

Læs hele Esben Maaløes kronik “Her på bunden ser vi skævt til hinanden” i Politiken den 3. marts 2015

Læs Magnus Harald Haslebos kronik “Her på toppen ser vi ned på alle andre” i Politiken den 3. februar 2015

Se Magnus og Esben folde debatten ud i Politiken TV