21/11/2014

Broens genvej til at bryde negativ social arv

LisbethZornig konference Søren Alwan Horsens Folkeblad-web

Lisbeth Zornig Andersen ved konferencen i Horsens (foto: Søren Alwan, Horsens Folkeblad)

“Vi ved, at det at gå til noget kan være den direkte genvej til at bryde den negative sociale arv. Derfor er det noget af det mest meningsfulde, jeg nu har sagt ja til at arbejde med. Nemlig at være protektor for for foreningen Broen Danmark, der samler penge ind til at børn og unge kan gå til fritidsaktiviteter.”

Sådan skriver Lisbeth Zornig Andersen i en status på Facebook om sin opgave som protektor for BROEN Danmark. Og det sammenfatter meget godt hovedbudskabet i konferencen i Horsens om udsatte børn og veje til en aktiv fritid, der fandt sted mandag den 17. november 2014. Ved konferencen blev Lisbeth Zornig Andersen også præsenteret officielt som protektor for BROEN.

Find mere om konferencen og Lisbeth Zornig Andersens oplæg ved konferencen

Det har en stor betydning at deltage i det fællesskab med andre børn og unge og voksne rollemodeller, som en sportsklub eller anden fritidsaktivitet kan tilbyde til et barn eller en ung fra en socialt udsat familie. Det viser mange undersøgelser, og det fortæller flere af børnene selv.

I denne video fra TrygFonden fortæller Maria om at blive støttet af BROEN til at gå til dans:

Desuden er der en stor samfundsmæssig gevinst, hvis det lykkes at bryde den negative sociale arv allerede i barndommen. Det viser den svensk-inspirerede Skandia-model, som blev præsenteret på konferencen. I runde tal siger modellen, at samfundet kan spare 73 mia. kr. i et livsperspektiv ved at sikre, at bare en enkelt ungdomsårgang undgår et liv på kanten af samfundet. Forsikrings- og pensionsselskabet Skandia har udarbejdet modellen i samarbejde med CBS i København og Center for Socialt Ansvar, og den anvendes i omkring 80 kommuner.

Se en kort præsentation af Skandia-modellen:

Find mere om Skandia-modellen

Der var ca. 85 deltagere i konferencen på rådhuset i Horsens. En del var frivillige fra BROENs lokale afdelinger, og nogle af dem havde benyttet konferencen som anledning til at tage en samarbejdspartner fra deres hjemlige kommune med. Desuden deltog fagpersoner og politikere fra Horsens Kommune. BROEN Danmark takker Horsens Kommune for at lægge lokaler til konferencen.

Find mere om konferencen om udsatte børn og veje til et aktivt fritidsliv