Støt Broen Danmark - Min konto

10. oktober 2017

En bro til basketball

Den 2. oktober 2002 blev BROEN Horsens stiftet. I forbindelse med 15 års jubilæet bringer vi nogle af de gode historier om børn, der er blevet hjulpet til en aktiv fritid i lokale idræts- og fritidstilbud. Her kan du læse om Marcus og Enna, der begge går til basketball og er nået på landsholdet.

Marcus Nørgaard

Marcus Nørgaard (foto: Anders Boll)

17 år, går i 2.g på handelsgymnasiet i Horsens på Team Danmark-ordning, spiller i HIC.

”Jeg elsker alt med en bold, og basketball betyder alt for mig. Jeg har spillet fodbold og håndbold, fra jeg var cirka tre år. Da jeg var omtrent  12 år, blev jeg overtalt af et par unge fyre fra Gedved, der spillede i HIC, til at træne med et nyt hold, som de kaldte ”Gedved Goats” i hallen i Gedved. Dengang blev jeg bidt af basket og fandt ud af, at jeg var god til det. Vi var desværre for få i Gedved til at kunne have et hold. Derfor fulgte jeg med ind til HIC i Horsens og begyndte at træne der.

Da jeg havde talent, kom jeg med i alle turneringer og med på landsholdet som 14-årig. På det tidspunkt blev det for dyrt for min mor med de mange udlandsrejser, og klubben havde ikke økonomi til at støtte mig. I stedet sagde Enna (Pehadzic), der allerede var et stort talent i klubben og blev støttet af BROEN Horsens, at hun ville tage kontakt til Hans og fortælle, at BROEN også skulle støtte mig. Og det lykkedes heldigvis.

Siden har jeg været med til DM, NM og EM. I 2016 var jeg med til at vinde DM.

For mig har sporten betydet, at jeg tror mere på mig selv og har fået meget mere gåpåmod til at overvinde grænser og prøve nye ting. Jeg er blevet målrettet og ambitiøs både med basket og med skolen. Samtidig har vi et sindssygt godt sammenhold i klubben. Jeg har mine bedste venner her og kender både dem på min egen alder og mange af de ældre talenter, som også har støttet mig meget i at udvikle mig sportsligt og personligt.

Hvis ikke BROEN havde støttet mig dengang, var jeg nok aldrig kommet med landsholdet til internationale stævner, så det har været afgørende for, at jeg stadig spiller.

Min drøm for fremtiden er at komme på college og spille i udlandet som professionel. Eller også vil jeg gerne være designer af sportsfodtøj for Nike.”

Enna Pehadzic

Enna Pehadzic (foto: Pressefoto)

20 år, studerer og spiller basketball på University of South Florida, har spillet i HIC.

”Jeg har spillet basket, siden jeg var seks år. Jeg ved ikke, hvad der gjorde, at jeg blev bidt af sporten. Jeg tror, at det var intensiteten, det tekniske, og at der hele tiden sker noget, der gjorde, at jeg blev forelsket i sporten. Basket betyder rigtig meget for mig. Den har givet mig mulighed for at få en masse gode oplevelser både i udlandet og hjemme i Danmark.

Det har også udviklet mig sportsligt. Jeg har været med landsholdet, siden jeg var 13 år som topscorer. Jeg har spillet i Italien og fået et scholarship til en top 25-skole i USA.

Dog har jeg været uheldig med to knæoperationer, men det er ikke noget, der har stoppet mig i at blive ved med at træne og arbejde mod mine mål.

Enna Pehadzic i kamp for landsholdet (foto: Pressefoto)

Mine forældre har altid bakket op om min og min søsters sport. Men da jeg kom på landsholdet, blev træningslejre og udlandsture en stor økonomisk belastning for familien. Vi hørte første gang om BROEN gennem en mor i klubben. Derefter kom vi i kontakt med Hans Søgaard, som ikke kun gjorde, at jeg kunne komme af sted på mine landsholdsture, men han støttede mig også som menneske. Han blev en slags bedstefar for mig og ringede i ny og næ for at høre, hvordan det gik for mig. Støtten har betydet, at jeg blandt andet har kunnet tage til EM med landsholdet. Det betød, at flere skoler i USA så mig spille, og det har ført til, hvor jeg er i dag.

I dag spiller jeg for University of South Florida, som lige nu er ranket nr. 20 i USA. Jeg er stadig i gang med genoptræning af mit knæ, men jeg forventer at være klar til sæsonstart i november. Derudover læser jeg psykologi på universitetet.

Jeg drømmer om at spille professionelt enten i Euroleague eller WNBA. Men lige nu er det vigtigste at blive sund og rask og få fire rigtig gode år på college, og så må vi se, hvor langt jeg kommer.”

Find indlæg om Milo og Kerim

Find indlæg om BROEN Horsens og Hans Søgaard