Støt Broen Danmark - Min konto

26. april 2016

Horsens bygger broer

Den Genfundne Bro

En anden af de kendte broer i Horsens, “Den Genfundne Bro” ved Gammelstrup (foto: Horsens Kommune)

I Horsens bygger vi broer på det, der virker

af Henrik Nørgaard, foreningskonsulent BROEN Danmark

Jeg indrømmer blankt, at jeg er en tilflytter. Jeg er vokset op i en anden del af Østjylland, men efter 15 år i Horsens begynder jeg at føle mig mere som ”en af os”. Da jeg og min familie flyttede hertil efter gode år i Vejle – ja, dem med ”de røde” alias VB, jeg beklager over for fans af ”De Gule”! – blev jeg mødt med spørgsmålet: ”Hvorfor i alverden er I dog flyttet FRA Vejle og TIL Horsens?” Som om vi havde misforstået noget fuldstændigt.

Det syntes hverken jeg eller fruen, at vi havde. Som småbørnsfamilie så vi frem til at nyde godt af bl.a. middelalderfestivalen, hvor vores børn med begejstring klædte sig ud, og venner fulgte med til byen, som frivilligt overgav sig totalt til en anden tid og så ud til at have det sjovt med det oven i købet. Vi tog også med største fornøjelse for os af tag selv-bordet ved teaterfestivalen, som byder på noget af det bedste teater for børn, der kan opdrives på internationalt plan. Desuden er naturen omkring helt i top og bedre tilgængelig end f.eks i Vejle.

Så hvorfor skulle vi ikke være glade og tilfredse med at være blevet førstegenerations-horsensianere i en by, der er kanondygtig til at bygge bro? Og hvorfor var de ”indfødte” ikke mere stolte over deres by? Måske har ”man” et lillebrorkompleks over bare at være en by i provinsen med et fængsel?

Dygtige marketingsfolk udefra har efterhånden lært os at slå på det, vi er gode til og lykkes med. Gentagne undersøgelser viser, at Horsens er blevet kendt for sin kultur – koncerter, festivaler med klassisk musik, middelalder, teater osv. – og for sine kulturinstitutioner – Fængslet, Industrimuseet, Kunstmuseet osv. Måden, vi borgere bakker op som frivillige, er man misundelig på mange andre steder i landet.

Men vi har også andet at være stolte af og fortælle om, som vi nogle gange glemmer, når smarte koncepter kommer rullende fra staden med kendte personer og mange penge i ryggen. Sund By har siden 1987 været et forbillede i WHO’s netværk og samler i dag en stor del af den frivillige sociale indsats, der skaber trivsel og hjælp til selvhjælp for mange med brug for støtte og netværk.

BROEN har siden 2002 hjulpet hundredvis af socialt udsatte børn og unge ud i gode fællesskaber i foreninger og klubber, det hele på frivillig basis og med økonomisk støtte fra private og kommunen. Modellen fra Horsens har siden bredt sig til de nu i alt 22 lokalforeninger med navnet BROEN, fordelt ud over landet, og som hjælper over 3000 børn om året. Det hele understøttes af et lille landssekretariat, der sørme har hjemme i Horsens til stor overraskelse for politikere på Christiansborg og andre langt større organisationer på området.

Så kan dyre rapporter tale om ”collective impact”, ”inddragelse af civilsamfundet” og ”opbygning af modstandskraft” som fine ord for det, der sker i praksis. Man kan også sige, at vi i Horsens bygger bro på det, der virker, og så gør vi det bare.

(Indlægget har været bragt som klumme i Horsens Folkeblad, marts 2016)