Støt Broen Danmark - Min konto

1. juli 2015

BROEN og OK opretter ny talentpulje

Enna-U16-web

Enna Pehadzic (med bolden og blusenummer 9) i aktion på det danske U16-landshold (foto: Jørn Bonde/OK)

BROEN Horsens støtter børn og unge fra økonomisk belastede familier, så de kan dyrke sport med deres kammerater. I takt med at talentet udvikles, opstår nye økonomiske udfordringer for de unge sportsudøvere.

Alene BROEN Horsens har støttet mere end 500 børn igennem årenes løb, og flere af dem har vist sig, at have et særligt talent. Mange har eksempelvis fået plads på et ungdomslandshold og har vundet både jyske, danske og europæiske mesterskaber. Dermed opstår nye økonomiske udfordringer, både for udøverne og deres familier. En plads på et ungdomslandshold medfører nemlig udgifter, som i mange tilfælde er for deltagernes egen regning.

”Der er forskel på, hvor meget de enkelte forbund uden for Team Danmark har mulighed for at støtte de unge. En sæson som deltager på et ungdomslandshold medfører i gennemsnit en egenbetaling på mellem 20.000 og 30.000 kr. Jeg mener derfor, at man gå så vidt som til at sige, at nogle danske ungdomslandshold ikke består af de bedste spillere, men af de mest velhavende, og det er altså et problem, som på den ene eller anden måde skal løses,” siger formanden for BROEN Horsens, Hans Søgaard.

Nye udfordringer for ”Broens børn”

”Det er som udgangspunkt ikke BROENs opgave at støtte børn og unges muligheder inden for elitesport, men jeg kan ikke lade være med at tænke, at det er helt vanvittigt, at et ungt menneske, som har både evner og motivation på plads, risikerer at gå glip af muligheden for at udvikle og forløse sit talent, udelukkende fordi økonomien kommer i vejen,” siger Hans Søgaard.

At ”BROENs børn” opnår stor sportslig succes skyldes først og fremmest at de børn, som får økonomisk støtte til at dyrke en fritidsaktivitet, er meget dedikerede, og derfor fortsætter målrettet med træningen ind i ungdomsårene, hvor mange jævnaldrende falder fra.

”Når man virkelig brænder for noget og har kæmpet for i det hele taget at få lov til at dyrke den sport, som interesserer én, er man ofte mere motiveret end andre, som prøver 3-4 forskellige sportsgrene om året. Derfor har vi flere gange set, at de børn vi støtter, kommer rigtig langt med deres sport, hvilket som udgangspunkt er fantastisk, men desværre også medfører, at de endnu en gang skal forholde sig til, at økonomien kan blive en bremseklods for deres ambitioner,” siger Hans Søgaard.

Enna-web

Enna er klar til at score flere mål for dansk landsholdsbasket (foto: Jørn Bonde/OK)

Økonomisk hovedpine til talent
Enna Pehadzic er et af Danmarks største kvindelige talenter inden for basketball i sin årgang. Enna bor i Horsens, hvor hun til daglig går i gymnasiet, og så spiller hun basket på hele to danske landshold, nemlig U20 og U18. Enna har store ambitioner om en fremtidig karriere som basketball-spiller og har tidligere spillet i den italienske liga for Libertas Bologna.

Med både international erfaring og udtagelse til ungdomslandsholdene burde karrieren umiddelbart være på rette spor, men for Enna medfører den sportslige succes også en økonomisk hovedpine, fordi basketball ikke er blandt de sportsgrene, som er støttet af Team Danmark. Derfor medfølger der en regning med den voksende succes på banen.

”Når jeg skal af sted med landsholdene er samlingerne næsten altid i København, og som udgangspunkt skal vi selv betale forplejning, tøj og ophold,” siger Enna Pehadzic. ”I løbet af et år har vi 1-2 samlinger pr. måned, fordi jeg spiller på to ungdomslandshold. Samtidig er der turneringer og slutrunder, hvor deltagelse også er noget, vi selv skal betale for – så det løber virkelig op,” siger hun.

Mange aktiviteter omkring landshold og slutrunder er for egen regning, og derfor kan det at være landsholdsspiller i basketball hurtigt gå hen og blive en dyr affære.

”Det er fedt at spille på landsholdet, og jeg er rigtig stolt af at være nået så langt, men det er svært at få det hele til at hænge sammen økonomisk. En ting er logistikken, men når prisen nærmer sig 20.000 kr. om året fra egen lomme for at få lov til at repræsentere Danmark, er der altså noget, der ikke er som det skal være,” siger Enna Pehadzic.

Overrækkelse-Steffen-Enna-Hans-web

Steffen Toft Spiele fra OK (til venstre) overrækker checken med støtte til talentpuljen til Enna Pehadzic og Hans Søgaard fra BROEN Horsens (til højre) (Foto: Jørn Bonde/OK)

BROEN skal udbygges
BROENs midler er specifikt øremærket til at støtte børns muligheder for at dyrke fritidsaktiviteter og kan derfor ikke umiddelbart bruges til at støtte talentfulde elitesportsudøvere. For at imødekomme problemstillingen arbejder BROEN i Horsens på at indsamle midler til en støttepulje, som skal øremærkes netop det formål. En af samarbejdspartnerne er OK, som allerede støtter arbejdet med at få børn og unge ind i landets idrætsforeninger. OK støtter i første omgang initiativet med 20.000 kr.

”I OK gør vi i forvejen meget for at støtte lokalsporten, og samtidig har vi en ambition om, at det skal være muligt for alle at få adgang til idrætsklubberne, og det fællesskab man møder her, ligegyldigt hvilken økonomisk baggrund man kommer fra,” fortæller CSR-ansvarlig i OK Steffen Toft Spiele.

”Vi er rigtig glade for vores samarbejde med BROEN, fordi vi sammen når en gruppe af unge, som ellers ikke ville have mulighed for at dyrke sport med deres kammerater. Vi vil gerne være med til at sikre, at alle har mulighed for at dyrke sport i det omfang, som de har lysten og evnerne til ligegyldigt på hvilket niveau, der er tale om,” uddyber han.

Sammen med OK og andre samarbejdspartnere håber Hans Søgaard, at han på et tidspunkt ikke er nødt til at afvise ansøgninger fra talentfulde sportsudøvere, enten ved at tilføre tilstrækkeligt midler til støttepuljen, eller ved at problemstillingen forsvinder, så det udelukkende er talent og ikke økonomi, der bestemmer, hvem der kommer på landsholdet i Danmark.

Mere information

Hans Søgaard, formand BROEN Horsens, mail: vedbek@ofir.dk, tlf. 28 82 88 60

Steffen Toft Spiele, CSR-ansvarlig OK, mail: stts@ok.dk, tlf. 89 32 25 15

Find mere om OK’s sociale medansvar