Støt Broen Danmark - Min konto

27. september 2007

Børn via BROEN til dans

Broen 16 August 2010 (39).JPG-for-web-normal

To dansere fra Juliussens Danseinstitut giver opvisning ved BROENs konference i Horsens

Juliussens Danseinstitut har fået 15 nye deltagere fra “Broen” og er glade for hver og én. Danseinstituttet er én af de mange samarbejdspartnere, der allerede har to års erfaringer med at modtage deltagere fra Støtteforeningen ”Broen”.
De har årligt 5-600 elever i Horsens. Heraf 15 unge dansere fra ”Broen”. Instituttet glæder sig over, hvor uproblematisk det har været at integrerede unge fra ”Broen” i den daglige danseundervisning.
Ulla Juliussen fortæller: – Jeg tænkte over, om de unge med udenlandsk baggrund ville få særlige problemer hos os. Bl.a. om de ikke måtte danse med bare arme og bare ben – for vi er da villige til at komme særlige behov i møde. Men omvendt har vi ikke tænkt os at lave vores undervisning om. Vi er jo et dansk danseinstitut, og kan måske også være med til give vores bidrag til at de unge mennesker vænner sig til de traditioner, der gælder på vores område. Vi har ingen problemer haft overhovedet.
I første omgang modtog danseinstituttet 10 elever fra ”Broen”. Heraf var seks med udenlandsk baggrund, fire kom fra danske familier med sociale problemer. – Det er en fornøjelse at arbejde med begge disse grupper af unge, fortsætter Ulla Juliussen. De stråler af lyst til at være med, og skiller sig ikke ud i undervisningen fra vore øvrige elever.
– Jeg er egentlig lidt overrasket over, at vi slet ikke er stødt ind i kulturelle barrierer. Mit største problem har været, at det somme tider er svært for mig at lære udtalen af de udenlandske navne.

Forældrenes danske sprog er mangelfuldt, men børnene stråler over fritids-tilbuddet

Men danselæreren undrer sig over hvor lidt dansk sprog, forældrene mestrer:
– Det er ikke et problem for os i vores arbejde med eleverne. Men ærgerligt at vi ikke kan være sikre i dialogen med forældrene, der jo tydeligt er meget omsorgsfulde overfor deres børn. Forældrene er meget omhyggelige med at aflevere og hente deres børn, og jeg glæder mig sådan over at se, hvordan deres børn hver gang er pænt klædt på. Det er mere tydeligt, at nogle af børnene fra de familier, hvor forældrene er eneforsørgere, tit må klare al ting selv. De kan godt have brug for lidt ekstra opmærksomhed, og har somme tider svært ved at indlære tingene lige så hurtigt som de andre på holdet. Deres koncentration er ikke altid på toppen. Men de er på ingen måde noget problem, og vi glæder os over at de er så entusiastiske, trods deres vanskeligheder. Vi mærker deres glæde ved at møde op, og ved selvfølgelig at børnenes træningstimer hos os er det eneste tilbud, de får for en frivillig aktivitet i hverdagen.
– Vi mærker også forskellen på de to grupper, når der er danseturnering, med numre på ryggen af hvert par. Her dukker børnene med etnisk baggrund op med opbakning ikke bare fra forældrene. Tit mødes der talstærkt frem, med søskende, onkler og tanter. Det er rigtig dejligt. På den måde tilfører de arrangementet noget, og børnene nyder at være centrum for opmærksomheden i disse øjeblikke.

Tørklæde ingen hindring. Men bevægelsesfrihed, tak!

Ulla Juliussen har endnu ikke oplevet piger med tørklæde. – Men de skal være velkomne hos os. Integration går to veje, så mon ikke vi finder ud af at integrere tørklæderne som en del af udsmykningen. Vi blander os jo heller ikke i om drengene bærer ørering, eller føler sig trygge og glade i bukser med hængerøv. Vores krav er kun, at påklædningen ikke må hæmme deres bevægelsesfrihed.

– Hvis jeg skulle give et råd til de foreninger, der i dag overvejer et samarbejde med støtteforeningen ”Broen”, lyder det kort og godt: Gør det dog! De børn fortjener at få nogle oplevelser, de kan vokse af, og de glider uden vanskelighed ind på de allerede eksisterende hold. Tilmed kan man være 100 % sikker på at kontingentet bliver betalt til tiden hver gang. Dét sørger folkene bag ”Broen” jo for. Vi har ikke fortrudt samarbejdet, og det har nu stået på i to år, slutter Ulla Juliussen.

Danseinstituttet oplevede for nylig at få en Danmarksmester i Disco-dans. Det var Sanne Rahmann, som lagde alle konkurrenter bag sig. Sanne kommer fra en familie, der fik deres barn tilmeldt danseundervisningen via Støtteforeningen ”Broen”.